גינות קהילתיות
רקע כללי
גינה קהילתית היא מקום ציבורי המתוחזק על-ידי הקהילה ולמענה. שטחים נטושים ומוזנחים בשכונה יכולים להפוך לגינה ירוקה, שתחזק את הקשרים בין התושבים ותסייע לקידום ערכים של אזרחות פעילה וטיפוח הסביבה.[1] כך נוצרת מסגרת של פעילות משותפת בין אנשים הגרים בשכנות. ברוב המקרים הגינה הקהילתית מוקמת, מנוהלת ומתוחזקת על-ידי מתנדבים מן הקהילה, לפעמים בסיוע צוות מקצועי או רכז (חיצוני או תושב פעיל). לרוב הגינה תפעל באישור ואף בשיתוף המוסדות המוניציפליים, אך ישנן גם גינות קהילתיות שאינן קשורות לגופים ממסדיים (ראו גם: גינון גרילה).
הגינה היא מוקד מפגש לתושבי הקהילה ולכן לכל גינה יש השימושים המתאימים למתנדבים הפעילים בה.
גינות קהילתיות רבות שכיחות באזורים עירוניים מקום בו קרקע וצומח חסרים. ישנם שימושים מגוונים לגינות קהילתיות עירוניות: גידול משותף של פרחים או ירקות ופירות, מקום למפגש קהילתי בו מתקיימות הרצאות, הופעות, מסיבות, ובחלק מהגינות יש חלקות אישיות בהם אנשים מגדלים גידולים על פי בחירתם האישית. גינות רבות משלבות בין השימושים השונים. (מתוך ויקיפדיה)
גינות קהילתיות בפרדס חנה-כרכור
בפרדס חנה-כרכור קיימות מספר גינות קהילתיות המלוות על ידי רכזת מקצועית מטעם המועצה המקומית.
הבוסתן הקהילתי בכרכור
בשנת 2010 יזמה התושבת עמליה זנד בעזרת חברת המועצה-יו"ר ועדת איכות הסביבה, דר' נורית השמשוני יֹפה, ובברכתו הנלהבת
של ראש המועצה חיים געש, את הקמת הגינה הקהילתית הראשונה במושבה, במתחם של המטווח השומם בכרכור. (מתוך "מקום שמור")
כיום מתחזקות את הבוסתן הקהילתי סיון לטריס וליה מאור-בקר בעזרתה של טליה מינסטר. בבוסתן מתקיימות פעילויות מגוונות כשבראשן הקפה בבוסתן - קפה קהילתי משובח וחינמי וארוחת בוקר משותפת שכל אחד מהמשתתפים מביא משהו קטן לשולחן המשותף. בימי שישי פעם בשבועיים (רצוי לעקוב אחר הפירסומים בקבוצת הפייסבוק ובקבוצת הוואטסאפ של הבוסתן) . בנוסף מתארחות בבוסתן כיתות מבתי הספר באזור, גן יער, קבוצת נשים שמציירות בטבע ועוד. תושבים מוזמנים לבוסתן לקפה הקהילתי, סתם לביקור וכן לחגוג ארועים פרטיים - לשם כך רצוי לתאם איתנו (לליה במסנג'ר) גם כדי שלא יהיו כמה ארועים באותו זמן וגם אם תרצו, נשמח להשאיל לכם ציוד מהמחסן הסגור של הבוסתן (סאג', פויקה' קומקום למדורה ועוד)
הגינה הקהילתית בגן הציפורים
בשנת 2017 הפעילה הקהילתית יסמין יותם הגתה רעיון להקמת יער מאכל קהילתי. בשיתוף עם המועצה יסמין ארגנה קורס "יערות מאכל" לקבוצת הפעילים. בשנת 2018 הוקמה הגינה הקהילתית ואחריה ניטע יער המאכל.
כיום מתקיימת בגינה פעילות אחת לשבוע ביום ושעה קבועים.
קבוצת הפייסבוק של הגינה בגן הציפורים
גינה קהילתית "דסטה"
הגינה נמצאת בדרך למרחב 219, הגינה מופעלת על ידי קהילת יוצאי אתיופיה ואף נמצא בה גוג'ו שהוא בית מסורתי אתיופי ובו מרכז מורשת להנצחת נספי סודן. הגינה נעולה ולא פתוחה לקהל הרחב.
קבוצת הפייסבוק של דסטה חוויה אתיופית
גינת החושחשים
נמצאת ברחוב החרמון, הוקמה ומובלת על ידי תושבים פעילים. הפעילות בה אינה קבועה.